Szemléletváltás a vállalatirányításban

Az informatika egyre inkább hajtóerejévé válik a vállalati stratégiáknak. Az újfajta vállalatirányítási rendszerek olyan lehetőségeket és eszközöket adnak a vezetők kezébe, amelyekkel ha élni tudnak, akár ugrásszerű fejlődést is elérhetnek a vállalkozásukban. Melyek azok a legfőbb fejlődési irányok, amelyekkel ma már biztosan számolhatunk? A cikkben erre keressük a válaszokat.

Felhősödés (Cloud computing)

Az integrált vállalatirányítási rendszerek felhőbe történő költöztetése kezd gyakorlattá válni. Elsősorban azokat a funkciókat, modulokat teszik ily módon elérhetővé, melyek használata nem helyhez kötött, és üzleti előnyt jelent az információk helytől és időtől független elérése. Ilyenek például: az értékesítési folyamatok, az ügyfélkapcsolatok menedzselése (CRM), az ügyfélszolgálat, a helyszíni szolgáltatások végzése, a szállítmányozásban a járművek és áruk útjának nyomon követése, vagy a logisztikai folyamatok irányítása, stb. De szerephez juthat a könyvelésben is, ha naprakész pénzügyi és gazdálkodási információkat szeretnénk kapni oly módon, hogy a bizonylatokat elektronikus úton időben eljuttatjuk a könyvelőhöz, aki akár azonnal fel is tudja dolgozni azokat.

Internet of Things (IoT) – a dolgok internete

A különféle gépeket, eszközöket már régóta vezérelhetővé tették a konstruktőrök, ha szerették volna automatizálni a működésüket. Például a kemence hőmérséklet szabályozása, forgácsoló gépek beállításainak szabályozása, stb. A mért adatokat ezek az eszközök általában csak időszakosan tárolják, amelyeket szükség szerint offline módon letölthetnek és megőrizhetnek.

Az újdonság az, hogy ha beépítenek ezekbe az eszközökbe egy ún. Micro Controller Unit (MCU) egységet, akkor kommunikálni képesek az interneten keresztül különböző alkalmazásokkal, adatbázisokkal. Ezzel lehetőség teremtődik arra, hogy a mért adatok automatikusan és online bekerüljenek egy adatbázisba, és így valós időben beavatkozhassanak a folyamatokba. Az adatok felhasználásával további feldolgozások végezhetők. Pl. ha a gépjárműkövetés adatai bekerülnek a központi rendszerbe, akkor automatikusan elkészülhetnek a menetlevelek, kiszámolhatók a járat költségei, a dolgozó teljesítménye, stb. anélkül, hogy bármilyen adatot külön kellene rögzíteni. Az adatok elemzésével olyan döntéseket hozhatnak, amelyekkel megelőzhetik hibák, vagy káresemények bekövetkezését, vagy jobban fel tudnak készülni a várható eseményekre. Az IoT megoldásokkal az erőforrások gazdaságosabb felhasználását, az energia és egyéb költségek csökkenését is elérhetjük.

Big data

A vállalatirányítási rendszerek adatbázisai hatalmas mennyiségű tranzakciós adatot tartalmaznak és a fentiek alapján a növekedési ütemük is egyre gyorsul. Érdemes ezt az adatmennyiséget új szempontú megközelítésekkel elemezni, összekapcsolni más adatbázisokkal, amelynek révén sokszor meglepő eredményeket kapunk. Kiolvashatunk tendenciákat, viselkedési módokat, várható trendeket, eddig rejtett összefüggéseket, amelyek alapján hozhatunk fejlesztési, beruházási döntéseket, változtathatunk a folyamatokon, elkerülhetünk kockázatokat, stb. Ma már számos szoftver áll a rendelkezésünkre, amelyekkel ezek az elemzések könnyen elvégezhetők.

Milyen üzleti előnyökre számíthatunk?

A fenti előnyöket kínáló vállalatirányítási rendszerek alkalmazásával számos közvetlenül, vagy közvetve mérhető előnyhöz juthatunk. Néhány példa:

  • Mobilizálhatjuk üzletünket, a helyhez kötöttség és időkorlát megszűnik;
  • Felgyorsíthatjuk a folyamatokat, ezáltal rövidebb átfutási időkkel számolhatunk, rugalmasabban tudjuk teljesíteni a megrendeléseket;
  • Az adatrögzítésre és ellenőrzésre fordított idő lecsökken, helyette elemzésekre és stratégiák kidolgozására lehet fókuszálni;
  • A jövőbeni folyamatok jobban kiszámíthatóak, ezáltal a kockázatok csökkenthetők;
  • A működési hatékonyság javul, amely alacsonyabb költségeket és így magasabb profitot eredményez;
  • A vevők viselkedésmintái alapján személyre szabott ajánlatok készíthetők, amellyel nagyobb piaci részesedés érhető el.

Összegezve: Minden cégvezetőnek érdemes átgondolnia az üzleti modelljét, hogy az új informatikai eszközökkel hogyan tudná a vállalkozását nagyobb növekedési pályára állítani. A lehetőségek adottak, élni kell vele! Írjon nekünk, mi segítünk!

Küldje el kérdését, véleményét!

reCAPTCHA is required.