BMS Vállatirányítási rendszer

Kiemelt területek: PROJEKTMENEDZSMENT

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol egyidejűleg többféle, sokszereplős, hosszú átfutási idejű, komplex és nagyértékű projekt végrehajtását kell irányítani és finanszírozni, mindig kritikus kérdés a projektek megtervezése, az erőforrások megfelelő elosztása, a projektek ütemezése és az ütemtervhez képest a projektcélok elérése, a projekt cash-flow-k alakulása, a tervezett határidők és költségkeretek betartása.

A BMS-t integráltuk a Microsoft Projekt szoftverrel oly módon, hogy bármelyik oldalon történik változás az ütemezésben, az a másik oldalon automatikusan megjelenik. A BMS integrált megoldás a felsorolt tényezők irányítására teljes körű, naprakész információszolgáltatást és felhasználóbarát funkcionális hátteret biztosít.

BMS - Projektirányítás

A BMS integrált megoldás biztosítja:

 • a projektek megtervezését a feladatok, felelősök, határidők, költségek, bevételek, erőforrás szükségletek részletes meghatározásával – összekapcsolva az MS Projekttel;
 • a projektek irányítását a napi feladatok, teljesítmények, erőforrás felhasználások, számlák, pénzügyi teljesítések adatainak felhasználásával;
 • a projekthez kapcsolódó dokumentumok kezelését;
 • a projekt-fedezetek kalkulációját;
 • az egyes projektek és a vállalati cash-flow előrejelzését;
 • a projekt-kockázatok kezelését, tervmódosítások végrehajtását;
 • a projekt terv- és tényadatok folyamatos összehasonlítását;
 • az általános vállalati ügyviteli funkciókat, úgymint:
 • Pénzügy-Számvitel
 • Controlling
 • Készletgazdálkodás
 • Beszerzés
 • Termelésirányítás
 • Humán erőforrás gazdálkodás
 • Gépi teljesítmények nyilvántartása
 • Humán teljesítmények nyilvántartása
 • Eszközgazdálkodás

GDPM - célvezérelt projektmenedzsment

Egy új vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt sikeres végrehajtása a projektvezetés módszerén is múlik. Mi ezért projektjeink végrehajtásához a GDPM (Goal Directed Project Management) – célvezérelt projektmenedzsment módszerét választottuk. A módszertan népszerűsítése érdekében vállalkoztunk 2006-ban, Erling S Andersen, Kristoffer V Grude és Tor Haug könyvének magyar fordítására és megjelentetésére.

A célorientált projektvezetés (GDPM) valószínűleg a legbefolyásosabb könyv, amelyet valaha írtak a projektvezetés témakörében.”- írta Terry Gibbons a Cooper&Lybrand-tól a második kiadáshoz szóló előszavában. Örülünk, hogy hozzájárulhatunk e könyv harmadik kiadásának megjelentetéséhez.

A GDPM a projektvezetés egy értékes perspektíváját kínálja, nem taglalja például a PERT vagy a CPM tevékenységtervezést, ahogyan azt sok megjelent munka teszi. Ehelyett, hatékony módszereket ajánl csoportok számára, hogy együtt működjenek a projektek komplex céljainak elérésében.

Továbbra is hangsúlyozzák a mérföldkövek és a felelősségtáblázatok fontosságát a projektvezetésben. Ezen felül arra összpontosítanak, hogy a csoportok miként tudnak magas színvonalú projektmunkát végezni, valamint arra, hogy milyen módon fejleszthetnek ki egy megfelelő projektkultúrát a szervezeten belül.

A szerzők kifejlesztették a GDPM elveit és módszerét, valamint mindegyikük hozzájárult saját látásmódjával is. A fejlesztés hosszú időt vett igénybe. A munka az 1970-es évek elején kezdődött, és a könyvet először 1984-ben, norvég nyelven adták ki. Az utóbbi húsz évben GDPM – tanácsadást és képzést folytattak norvég vállalkozások számára, amely más országokban is elterjedt. Büszkék arra, hogy a könyvet sok nyelven – svédül, dánul, hollandul, angolul, németül és olaszul is – kiadták.

A harmadik kiadásban még inkább a projektcélok tisztázására összpontosítanak. Bemutatják a megbízási struktúra szerkezetét, mint e feladat eszközét. Ugyancsak fokozott figyelmet szentelnek a projektkörnyezetnek, az érdekcsoport – és bizonytalanság elemzéssel egyaránt. Kiváló IT eszközök állnak rendelkezésre a GDPM alkalmazásának támogatásához.

A tizenegyedik fejezetben bemutatják az úgynevezett ’ GDPM Systems LTD. által kifejlesztett „Goal Director” szoftvert, amely egy mintaprojekt GDPM tervei és jelentései készítésére szolgál. A ’Goal Director’ szoftver letölthető demó verziója elérhető a www.gdpm.no című weboldalon.

Egy összefoglaló ismertető valamint egy helpfájl ugyancsak hozzáférhető a http://help.goaldirector.com című Erling S Andersen az információs-rendszerek és a projektmenedzsment professzora a Norvég Menedzsment Iskolában (Oslo) Kristoffer V Grude korábban a Pricewaterhouse Európa igazgatótanács tagja, illetve Norvég Menedzsment Partner. Jelenleg az EuroConsult üzleti tanácsadó cég tulajdonosa.

Küldje el kérdését, véleményét!

reCAPTCHA is required.

Kiemelt irányítási területek

mesterséges intelligencia
erp, logisztika, vállalatirányítási rendszer, logisztikai folyamatok
projektmenedzsment
e-business
vállalkozz digitálisan