Gazdálkodás – korszerűen

Hogyan tudja biztosítani az ERP rendszer a gazdálkodás irányítását?

A gazdálkodás alapinformációi elsősorban a pénzügy-számviteli modulban állnak rendelkezésre. Így a vevői- és szállítói számlák, a banki- és készpénzes forgalom, a hitel- és befektetések folyószámlái alapján a cash-flow előrejelzése, az ügyfél folyószámlák és a likviditási helyzet naprakészen kimutatható.

Minden gazdasági esemény vége a könyvelésben jelentkezik. A naprakész könyvelés alapján bármikor lekérdezhetünk eredmény kimutatásokat, költséghelyi- és munkaszámos kivonatokat, amelynek alapján a cég gazdálkodása megítélhető. Mivel a gazdasági események az értékteremtő, illetve azt kiszolgáló folyamatokban keletkeznek, ezért a pénzügynek és a könyvelésnek kapcsolatban kell állnia ezekkel a folyamatokkal, amit csak az integrált rendszer tud biztosítani. Például: az értékesítésben kezelt megrendelések teljesítésekor változik a készlet és keletkeznek a vevői számlák, amik a könyvelésben is megjelennek. Vagy a termelésben, illetve projektekben felhasznált anyagok, dolgozói teljesítmények, igénybe vett gépi kapacitások, beszerzések szintén tekinthetők gazdasági eseményeknek, amelyeknek pénzügyi és könyvelési vonzata van.

Amennyiben rendelkezünk integrált rendszerrel, akkor nemcsak naprakész információink vannak, hanem elemezni is tudjuk a folyamatainkat az adatlefúrási technika segítségével. Nyomon tudjuk követni, hogy pl. egy költségérték a könyvelésben hogyan keletkezett, milyen események generálták?

Emellett nagyon fontosak az előrejelzések, ami a gazdálkodás kiszámíthatóságát biztosítja. Ha ismerjük a szállítói és vevői megrendelések határidőit, a gyártási programot, a projektek ütemtervét, akkor a rendszer ki tudja mutatni, hogy milyen várható bevételek és kiadások lesznek, illetve milyen költségek felmerülésére kell számítani. Ezáltal fel tudunk készülni a problémás helyzetekre és intézkedni tudunk arra, hogy elkerüljük ezeket. Például fizetési határidők átütemezésével, hitelek felvételével, vagy pénzeszközök befektetésével ki tudjuk simítani a pénzáramlást és javítani az eredményességünket.

Milyen üzleti előnyökre számíthatunk?

A fentiek alkalmazásával számos közvetlenül, vagy közvetve mérhető előnyhöz juthatunk. Néhány példa:

  • Minden szakvezető rendelkezik naprakész pénzügyi-gazdasági információval, ami az operatív döntések megalapozottságát segítik (pl. az értékesítő tisztában van tárgyaló partnere tartozásaival a cége felé);
  • A BMS-ERP rendszerben ezek az információk helytől és időtől függetlenül lekérdezhetők;
  • A jövőbeni pénzügyi folyamatok jobban kiszámíthatóak, ezáltal fel tudunk készülni a problémás helyzetekre, időben intézkedni tudunk az elkerülésükről;
  • A cég gazdálkodása átláthatóvá válik, a költségek elemezhetőek és ennek birtokában tehetünk a működési hatékonyság javítására intézkedéseket;
  • A cég működésének finanszírozása kiegyensúlyozottá, stabilabbá tehető.

Összegezve: Az integrált vállalatirányítási rendszerrel egy cég gazdálkodása átláthatóvá és ezáltal irányíthatóvá válik. Ha a növekedés elér egy bizonyos szintet, akkor érdemes egy ilyen rendszer bevezetésén elgondolkodni. Tapasztalatunk szerint a vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek 2-3 éven belül megtérülnek!

Küldje el kérdését, véleményét!

reCAPTCHA is required.